Drinkwater wereldwijd WHO 2019

Belangrijkste feiten

 • In 2017 maakte 71% van de wereldbevolking (5,3 miljard mensen) gebruik van een veilig beheerde drinkwaterservice – dat wil zeggen, een locatie op het terrein, beschikbaar wanneer nodig en vrij van besmetting.
 • 90% van de wereldbevolking (6,8 miljard mensen) gebruikte minstens een basisdienst. Een basisservice is een verbeterde drinkwaterbron binnen een rondreis van 30 minuten om water te verzamelen.
 • 785 miljoen mensen missen zelfs een basis drinkwatervoorziening, waaronder 144 miljoen mensen die afhankelijk zijn van oppervlaktewater.
 • Wereldwijd gebruiken minstens 2 miljard mensen een drinkwaterbron verontreinigd met ontlasting.
 • Verontreinigd water kan ziekten overdragen zoals diarree, cholera, dysenterie, tyfus en polio. Vervuild drinkwater veroorzaakt naar schatting elk jaar 485.000 diarree.
 • Tegen 2025 zal de helft van de wereldbevolking in gebieden met waterstress leven.
 • In de minst ontwikkelde landen heeft 22% van de zorginstellingen geen watervoorziening, 21% geen sanitaire voorzieningen en 22% geen afvalbeheerservice.

Invoering

Veilig en gemakkelijk beschikbaar water is belangrijk voor de volksgezondheid, of het nu wordt gebruikt voor drinken, huishoudelijk gebruik, voedselproductie of recreatieve doeleinden. Verbeterde watervoorziening en sanitaire voorzieningen en een beter beheer van watervoorraden kunnen de economische groei van landen stimuleren en kunnen aanzienlijk bijdragen tot armoedebestrijding.

In 2010 erkende de Algemene Vergadering van de VN expliciet het mensenrecht op water en sanitaire voorzieningen. Iedereen heeft recht op voldoende, continu, veilig, acceptabel, fysiek toegankelijk en betaalbaar water voor persoonlijk en huishoudelijk gebruik.

Drinkwater diensten

Doelstelling duurzame ontwikkeling vereist een universele en billijke toegang tot veilig en betaalbaar drinkwater. Het doel wordt gevolgd met de indicator van “veilig beheerde drinkwatervoorzieningen” – drinkwater uit een verbeterde waterbron die zich op het terrein bevindt, beschikbaar wanneer nodig, en vrij van fecale en prioritaire chemische besmetting.

In 2017 gebruikten 5,3 miljard mensen veilig beheerde drinkwaterservices, dat wil zeggen, ze gebruikten verbeterde waterbronnen op locatie, beschikbaar wanneer nodig en vrij van besmetting. De resterende 2,2 miljard mensen zonder veilig beheerde services in 2017 waren onder meer:

 • 1,4 miljard mensen met basisvoorzieningen , wat betekent dat een verbeterde waterbron zich binnen een retour van 30 minuten bevindt
 • 206 miljoen mensen met beperkte diensten, of een verbeterde waterbron die meer dan 30 minuten nodig heeft om water te verzamelen
 • 435 miljoen mensen nemen water uit onbeschermde bronnen en bronnen
 • 144 miljoen mensen verzamelen onbehandeld oppervlaktewater uit meren, vijvers, rivieren en beken.

Er blijven grote geografische, sociaal-culturele en economische ongelijkheden bestaan, niet alleen tussen landelijke en stedelijke gebieden, maar ook in dorpen en steden waar mensen met een laag inkomen, informele of illegale nederzettingen meestal minder toegang hebben tot verbeterde bronnen van drinkwater dan andere inwoners.

Water en gezondheid

Verontreinigd water en slechte sanitaire voorzieningen zijn gekoppeld aan de overdracht van ziekten zoals cholera, diarree, dysenterie, hepatitis A, tyfus en polio. Afwezige, ontoereikende of onjuist beheerde water- en sanitaire voorzieningen stellen personen bloot aan vermijdbare gezondheidsrisico’s. Dit is met name het geval in zorginstellingen waar zowel patiënten als personeel een extra risico lopen op infectie en ziekte wanneer er geen water, sanitaire voorzieningen en hygiënische voorzieningen zijn. Wereldwijd ontwikkelt 15% van de patiënten een infectie tijdens een ziekenhuisverblijf, terwijl het aandeel veel groter is in landen met lage inkomens.

Onvoldoende beheer van stedelijk, industrieel en agrarisch afvalwater betekent dat het drinkwater van honderden miljoenen mensen gevaarlijk vervuild of chemisch vervuild is.

Naar schatting sterven elk jaar ongeveer 829 000 mensen aan diarree als gevolg van onveilig drinkwater, sanitaire voorzieningen en handhygiëne. Diarree is echter grotendeels te voorkomen en het overlijden van 297.000 kinderen jonger dan 5 jaar zou elk jaar kunnen worden vermeden als deze risicofactoren zouden worden aangepakt. Waar water niet direct beschikbaar is, kunnen mensen besluiten dat handwas geen prioriteit is, waardoor de kans op diarree en andere ziekten toeneemt.

Diarree is de meest bekende ziekte die verband houdt met besmet voedsel en water, maar er zijn andere gevaren. In 2017 hadden meer dan 220 miljoen mensen een preventieve behandeling nodig voor schistosomiasis – een acute en chronische ziekte veroorzaakt door parasitaire wormen die zijn opgelopen door blootstelling aan besmet water.

In veel delen van de wereld dragen insecten die in water leven of broeden ziektes zoals knokkelkoorts. Sommige van deze insecten, bekend als vectoren, broeden in schoon, in plaats van vuil water, en huishoudelijke drinkwatercontainers kunnen als broedplaats dienen. De eenvoudige tussenkomst van het afdekken van wateropslagcontainers kan het fokken van vectoren verminderen en kan ook de fecale besmetting van water op huishoudniveau verminderen.

Economische en sociale effecten

Wanneer water uit verbeterde en meer toegankelijke bronnen komt, besteden mensen minder tijd en moeite om het fysiek te verzamelen, wat betekent dat ze op andere manieren productief kunnen zijn. Dit kan ook leiden tot meer persoonlijke veiligheid door de noodzaak te verminderen om lange of riskante reizen te maken om water te verzamelen. Betere waterbronnen betekenen ook minder uitgaven voor gezondheid, omdat mensen minder snel ziek worden en medische kosten oplopen, en beter in staat zijn om economisch productief te blijven.

Vooral voor kinderen die het risico lopen te lijden aan watergerelateerde ziekten, kan de toegang tot verbeterde waterbronnen leiden tot een betere gezondheid en dus tot een betere schoolbezoek, met positieve gevolgen op langere termijn voor hun leven.

Uitdagingen

Klimaatverandering, toenemende waterschaarste, bevolkingsgroei, demografische veranderingen en verstedelijking vormen al uitdagingen voor watervoorzieningssystemen. Tegen 2025 zal de helft van de wereldbevolking in gebieden met waterstress leven. Hergebruik van afvalwater, om water, voedingsstoffen of energie terug te winnen, wordt een belangrijke strategie. Steeds meer landen gebruiken afvalwater voor irrigatie – in ontwikkelingslanden vertegenwoordigt dit 7% van geïrrigeerd land. Hoewel deze praktijk ten onrechte gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, kan veilig beheer van afvalwater meerdere voordelen opleveren, waaronder een verhoogde voedselproductie.

Opties voor waterbronnen die worden gebruikt voor drinkwater en irrigatie zullen blijven evolueren, met een toenemende afhankelijkheid van grondwater en alternatieve bronnen, waaronder afvalwater. Klimaatverandering zal leiden tot grotere schommelingen in geoogst regenwater. Het beheer van alle watervoorraden moet worden verbeterd om de voorziening en de kwaliteit te waarborgen.

WHO-reactie

Als de internationale autoriteit op het gebied van volksgezondheid en waterkwaliteit, voert de WHO wereldwijde inspanningen om de overdracht van door water overgedragen ziekten te voorkomen, en adviseert ze overheden bij de ontwikkeling van op gezondheid gebaseerde doelen en voorschriften.

De WHO produceert een aantal richtlijnen voor waterkwaliteit, inclusief drinkwater, veilig gebruik van afvalwater en veilige recreatieve wateromgevingen. De waterkwaliteitsrichtlijnen zijn gebaseerd op het beheren van risico’s en sinds 2004 bevorderen de Richtlijnen voor drinkwaterkwaliteit het Kader voor veilig drinkwater. Het raamwerk beveelt de vaststelling aan van op gezondheid gebaseerde doelen, de ontwikkeling en implementatie van waterveiligheidsplannen door waterleveranciers om risico’s van het stroomgebied tot de consument het meest effectief te identificeren en te beheren, en onafhankelijk toezicht om ervoor te zorgen dat waterveiligheidsplannen effectief zijn en op gezondheid gebaseerde doelen zijn wordt ontmoet.

De WHO ondersteunt ook landen bij het implementeren van de richtlijnen voor de kwaliteit van drinkwaterkwaliteit door de ontwikkeling van praktisch begeleidingsmateriaal en het bieden van directe landenondersteuning. Dit omvat de ontwikkeling van lokaal relevante voorschriften voor de drinkwaterkwaliteit die zijn afgestemd op de principes in de richtlijnen, de ontwikkeling, uitvoering en controle van waterveiligheidsplannen en de versterking van toezichtspraktijken.

Sinds 2014 test de WHO huishoudelijke waterbehandelingsproducten aan de hand van WHO-gezondheidsgebaseerde prestatiecriteria via de WHO International ‘Scheme’ om huishoudwaterbehandelingstechnologieën te evalueren . Het doel van het programma is om ervoor te zorgen dat producten gebruikers beschermen tegen de ziekteverwekkers die diarree veroorzaken en om beleids-, regelgevings- en monitoringmechanismen op nationaal niveau te versterken om een ​​passende targeting en consistent en correct gebruik van dergelijke producten te ondersteunen.

De WHO werkt nauw samen met UNICEF op een aantal gebieden met betrekking tot water en gezondheid, waaronder water, sanitaire voorzieningen en hygiëne in zorginstellingen . In 2015 hebben de twee agentschappen gezamenlijk WASH FIT (Water and Sanitation for Health Facility Improvement Tool) ontwikkeld, een aanpassing van de aanpak van het waterveiligheidsplan. WASH FIT heeft als doel kleine, eerstelijnsgezondheidszorginstellingen in lage- en middeninkomensinstellingen te begeleiden door een continue cyclus van verbetering door middel van beoordelingen, prioritering van risico’s en het definiëren van specifieke, gerichte acties. Een rapport uit 2019 beschrijft praktische stappen die landen kunnen nemen om water, sanitaire voorzieningen en hygiëne in zorginstellingen te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *