Het belang van drinkwater voor varkens

Water is het hoofdbestanddeel van elk organisme, dus ook van varkens. Water is in feite de belangrijkste voedingsstof die varkens tijdens hun leven consumeren. Varkens hebben water om diverse redenen nodig. Water stuurt stofwisselingsprocessen aan, houdt de lichaamstemperatuur op peil, transporteert voedingsstoffen naar weefsels, voert afvalstoffen af, bevordert de melkproductie en draagt natuurlijk bij aan groei en productie. Het is dan ook geen verrassing dat direct beschikbaar schoon drinkwater van essentieel belang is voor de gezondheid en het welzijn van varkens.

Varkens krijgen het meeste water binnen door te drinken. Een pasgeboren big bestaat voor ongeveer 80% uit water, een volwassen dier voor ongeveer 50%. Een varken kan bijna al zijn vet en de helft van zijn eiwitten verliezen en nog steeds blijven leven. Maar als het een tiende van zijn vochtgehalte verliest, gaat het dood. Water is dus voor elk varken van levensbelang. Het juiste evenwicht tussen voedsel- en waterinname is daarom essentieel. Voeding en groei vertonen een sterke samenhang met het drinkgedrag. Elke factor die de waterconsumptie laat verminderen of hindert, leidt tot vertraagde groei van het varken.

Gezondheid

Een ziek varken zal minder drinken. Waterconsumptie is dan ook een duidelijke indicator voor de gezondheid van varkens. Als uit interne gegevens blijkt dat er een paar dagen achter elkaar minder water is verbruikt, of wanneer er op één dag 30% minder water wordt gedronken, dan is dat een goede aanwijzing voor gezondheidsproblemen. Als varkens minder drinken, eten ze ook minder en nemen de groei en de melkproductie af.

Sommige varkenshouders bieden minder voedsel of water aan, wat de gezondheid van varkens kan beïnvloeden. Als er minder voedsel wordt aangeboden gaat het dier meer water drinken omdat het zijn buik wil vullen. Maar als de varkenshouder veel varkens houdt of wanneer de watertoevoer opzettelijk beperkt wordt, kan meer drinken een probleem worden. Een zorgvuldig beleid op dit gebied is dan ook zeer belangrijk.

meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *